Leto je posvećeno oglasima i aranžmanima, kako za bliže, tako i za one daleke destinacije, kačenju fotografija sa istih, anegdotama i prepričavanjima po povratku kući… Ali postoji jedna veoma bitna, a zanemarena činjenica. Postoje i oni koji zbog radnih obaveza i nekih drugih razloga određena leta provedu u svom mestu. Mi ovaj tekst posvećujemo njima. Godišnji odmor je tu, zanemarujemo obaveze makar na dve nedelje, međutim ostaje pitanje – šta ima toliko zanimljivo u gradu, što već ne koristimo tokom čitave godine?

            Pesma kaže „Sve je lako kad si mlad…“, dok je zapravo prava istina da je sve mnogo lakše kada smo maštoviti i kreativni. Niste malo puta u životu videli kako se neko dete oduševi sitnicom i u stanju je da sate provede igrajući se, dok gomila igračaka stoji u ćošku. Možda vam čudno zazvuči kada iskoristim ovu reč u kontekstu dece, ali to je moć percepcije. Moć koju svi mi posedujemo, moć koja slabi vremenom, moć koju moramo da treniramo.

            U prirodi je čoveka da bliske stvari uzima zdravo za gotovo. Svakodnevna ista putanja, lepote našeg grada koje gledamo tokom godina života, predivna reka na koju smo ponosni, a opet mnogi od nas ne mogu sa sigurnošću da kažu kada su poslednji put prošetali pored Dunava. I naravno, nisu samo Dunav, Petrovaradinska tvrđava, kej, trgovi i slično, jedine razonode u našem gradu. Razonode su i šetnje sa bračnim partnerom kroz kraj u kom živite, držanje za ruke koje vas vraća u neka bezbrižna vremena. Bogatstvo je provoditi dane na igralištu sa svojom decom, voditi ih na pecanje, pokazati im bogatstva Fruške Gore. Lokalne destinacije mogu da pruže jednako, ako ne i više zadovoljstva, kada im pristupite sa ispravnom percepcijom.

            Istina je da su putovanja mnogo lepa, da stvaraju uspomene, ponekad i neka nova prijateljstva. Ipak, važno je da ništa ne uzimamo zdravo za gotovo u životu i da ni slučajno više ništa ne podrazumevamo. Pohvalite suprugin ručak iako ste ga probali stotinu puta do sada, počsatite dete zbog petice u školi, ali i zbog četvorke. Prošetajte svi zajedno tvrđavom ili se spustite do reke. Jednostavno, činite sve da se ljudi oko vas osećaju srećno i posebno. Svakodnevnicu čine sitnice.

            Za romantične večeri i porodična druženja na terasi Petrovaradinske tvrđave, uvek možete da se oslonite na nas. Pravo vreme i pravi sto, uz velelepna izdanja u vidu pogleda na reku Dunav, planinu Frušku Goru i grad Novi Sad, udaljeni su od vas samo nekoliko klikova.

Dobrodošli na tvrđavu!

TAGOVI: