Kula sa satom na gornjem bastionu sv. Luja najprepoznatljiviji je simbol grada Novog Sada i Petrovaradina i same tvrđave. Sat je napravljen u francuskom gradu Alzasu, a početkom 18. veka u Petrovaradin je stigao kao poklon tadašnje carice Marije Terezije.

Karakteristike sat kule su impozantne. Prečnih satnih krugova iznosi približno 2,5m i nalaze se na sve četiri strane kule, dok se u samom satu nalaze tri kugle (od kojih svaka teži 76 kilograma) i šetalica. Svaki zaokret osovine koja pokreće rad mehanizma dovoljan je za jedan čas rada, a samu osovinu je moguće okrenuti i “naviti” svega 33,5 puta što znači da mehanizam mora da se navija svakodnevno kako “vreme ne bi stalo”.

Jedan naš sugrađanin već 30 godina uredno vodi računa o zaštitnom znaku Novog Sada. Njegovo ime je Lajoš Lukači. Bravar specijalizovan za restauraciju i izradu starih predmeta od metala, nemalo puta je menjao dotrajale delove i pravio nove, svakodnevno navija mehanizam i kako kaže brinuće o simbolu svih novosađana dokle god ga zdravlje bude služilo.

Osim istorijske vrednosti i simbolike koju sa sobom nosi ovaj sat, postoje još neke zanimljive činjenice. Kazaljke na satu imaju obrnutu ulogu pa tako mala pokazuje minute, a velika sate. Međutim, i za to postoji objašnjenje. Majstori su ciljano stavili veliku kazaljku da pokazuje sate kako bi lađari i stanovništvo lakše mogli da vide tačno vreme. Takođe, promena vremenskih uslova utiče na tačnost prikazivanja vremena – kada je hladno kasni nekoliko minuta, a kada je toplo žuri.

Na samo nekoliko koraka od ovog velelepnog izdanja nalazi se restoran Sat. O nama ne bismo želeli da pišemo i pričamo, već vas pozivamo da dođete i uverite se u kvalitet naše hrane, vina i gostoprimstva.

Dobrodošli,

Vaš restoran Sat.

Rezervacije možete izvršiti ovde

 

TAGOVI: