Sunčano i plavo nebo. Cvrkut ptica i strujanje laganog povetarca.  Lagana šetnja kroz vinograd. Korak po korak, gutljaj po gutljaj… Zvuči kao savršen početak svakog dana. Priroda, tišina, čaša vina…

Po mnogo čemu poseban napitak. Počevši od sorte grožđa, geografskog porekla, klimatskih uslova… svaka vrsta vina poseduje svoje specificnosti. Ne kažu bez povoda da je vino piće bogova. Još kroz davne istorijske činjenice i mitove, provlačilo se da bilo kakva proslava, svecanost, ručak ili večera tesko mogu da prođu bez čaše vina. Nije mnogo drugačije ni danas. Širom sveta nailazimo na ogromnu posvećenost u uzgajanju grožđa i proizvodnju vina. Neke od najpoznatijih vinskih regija su Australija, Kalifornija, Južnoafrička Republika, Čile, Portugal, Španija, Italija, Francuska…

Mi u Srbiji takođe možemo da se pohvalimo da imamo veoma uspešne vinarije i izuzetno kvalitetna vina. Regije u Srbiji koje proizvode najviše vina su Vojvodina, Šumadija i Pomoravlje. Koliko je vinogradarstvo važan segment i agro ali i društvene kulture, vinogradari su odabrali i svoju slavu – Svetog Trifuna (14. februar). Zbog svoje upornosti i istrajnosti u odbrani vere, Sveti Trifun je izabran za zaštitnika vinogradara, jer se njihov rad poistovećuje sa Trifunovim mukama. Na taj dan, pre nego što sunce izađe, vinogradari odlaze u svoje vinograde i orezuju dva ili tri čokota koje zalivaju starim vinom. Smatra se da će vinogradi tako povratiti svoju snagu posle duge zime i razbujati se na proleće.

Kao i u svakom segmentu koji pruzamo svojim klijentima, trudimo se da sluzimo vrhunska vina iz Srbije i dela regiona. Nekim od vinarija koje mozete pronaci u restoranu Sat, i njihovim vinima, posveticemo preostali deo teksta.

Zvonko Bogdan – vinarija koja postoji već više od 10 godina sa pečatom podneblja sa kojeg dolazi. Prvi zasadi podignuti su 2006. godine na obali jezera Ludaš, koji okružuje turistički salaš Zvonka Bogdana, a ukupna površina od 56 hektara u posedu Vinarije zaokružena je 2015. godine kada su posađeni i novi, mladi vinogradi. Neka od najkarakterističnijih vina su im „Život teče“, „Osam tamburaša“, „Cuvee No1“ …

Kovacevic – vinarija nastala iz porodične tradicije proizvodnje vina, duže od 100 godina. Njihova vina nose izrazitu notu fruškogorske regije. Vina po kojima su dobro znani na tržištu su crveno „Aurelius“ i belo „Chardonnay“ iz S edicije.

Aleksandrovic – Vinogradi se nalaze na svega nekoliko kilometara od vinarije, na tri različite lokacije – Vinča, Ježevac i Bokanja, koje se odlikuju različitim mikroklimatskim uslovima i tipovima zemljišta. Prostranstvo vinograda se širi na 75 hektara zemljišta. Neka od poznatih vina koja nam dolaze iz ove vinarije jesu, „Trijumf“, „Euforija“ i „Varijanta“.

Radovanovic – Zrela vinarija, sa više od 25 godina rada, savremenom opremom i buradima od tri vrste hrasta, pravi i čuva svoja najkvalitetnija vina. 30 hektara vinograda se prostire šumadijskim brežuljcima, na 220m nadmorske visine. Neka od poznatih vina ove kuće jesu „Selekcija“ i „Reserve“.

Kis – Lokalno nama najbliža, vinarija Kiš iz Sremskih Karlovaca, primer je uspešnog rasta i razvoja porodične vinarije. Osim proizvodnje crvenog, belog i roze vina, u vinariji Kiš se proizvode i dezertna vina – Bermet (crveni i beli). Uz navedeno poznati su još po vinima „Portugizer“, „Misterija“, „Chardonnay“ i „Rose“.

Tikves – Vinarija koja nam dolazi nešto južnije iz zemlje za koju neki kažu da je zemlja sunca. Najpoznatija vinarija iz ove regije, sa dugom i zavidnom tradicijom donose nam vina kao što je „Alexandria“, „Alexandria Cuvee“, „Bela Voda“ i druga.

Restoran Sat se potrudio da svako od ovih vina pronađete u našoj vinskoj karti, da jela koja pripremamo budu u skladu sa ukusima tih vina i da vam ugođaj bude kao da se nalazite u vinogradu lično.

Pratite nas, čeka vas još zanimljivih tekstova. Slobodno nam pišite u komentarima ako želite neku posebnu temu.

Ne zaboravite na online rezervacije

Vaš restoran Sat!