Nakon svih praznika, bogatih trpeza, domaćih specijaliteta, dođe period kada neki ljudi odluče da “preseku” i povedu računa o ishrani, kako ne bi doveli sebe u situaciju da proleće i leto dočekaju sa viškom kilograma. Naravno, ima i onih koji ne mare previše, već uživaju u bogatstvu svakog zalogaja.

Nećemo pogrešiti u tvrdnji da obe pomenute varijante mogu da se pohvale ukusnim recepturama, kako tradicionalnim, tako i nešto modernijim. Još su stari latini govorili “De gustibus non disputandum est”, što znači, o ukusima ne vredi raspravljati. Pa tako nećemo ni mi. Naprotiv. Objedinićemo ih.

Kao ugostiteljski objekat namenjen svima, restoran Sat priprema jela, bazirana na ukusima i lakše i one malo teže ishrane. Kod nas uvek možete da probate laganu zakusku domaćih suhomesnatih proizvoda, proteinsku salatu ili ribu. Ništa manja nije ni ponuda specijaliteta poput svinjske butkice, kolenice, junećih rebara… Uvek ćemo vam preporučiti teleće kotlete u sosu od suvih šljiva, minjone sa kajmakom i tradicionalnu Karađorđevu šniclu. I na kojem god da ste režimu ishrane, nemojte nikada zanemariti dezerte. Za jedno parče kolača uvek ima mesta, i zato sačuvajte malo kalorija za čokoladni tart ili tiramisu.

Uz pravu hranu važno je odabrati i pravo vino. Kažu da je vino kao tečan poljubac. Da se ne pije tek da bi se nešto popilo. Da bi se ugasila žeđ. Nije ono za jednu čašu s nogu. Ono zaslužuje mnogo više od toga. Pravljanje vina je nauka, serviranje vina je tehnika, ispijanje vina je umetnost. Neke od vinarija koje se bave naukom za potrebe restorana Sat jesu Zvonko Bogdan, Tikveš, Aleksandrović, Kiš, Kovačevič… naše osoblje je obučeno da ispuni tehničke zahteve serviranja, a vama prepuštamo da budete umetnici, da uživate u svakom gutljaju i u svakom zalogaju.

Kao što i naslov ovog bloga kaže, ne živimo mi da bismo jeli već jedemo da bismo živeli i osećali. Probudili čula. Istraživali ukuse. I zato vas pozivamo, dođite da zajedno živimo umetnost, da oplemenjujemo sebe ukusima hrane i vina. Jer, kako je rekao i veliki Mark Tven – “ukusi se ne rađaju, već stvaraju”.

Dobrodošli!