24 апр

Pogled u nebo, miris cveta, igranje sa psom ili šetnja sa dragom osobom… sve to možemo podvesti pod neke vrste ljubavi. Prema prirodi, životinjama, hrani, vinu, prema drugoj osobi. Različiti su načini iskazivanja i obeležavanja ljubavi. Neko ljubav iskazuje kroz poklone, neko kroz pažnju, postupke, a neki je čak preterano ni ne iskazuju. Zato i kažemo da je svaki čovek jedinstven, odnosno drugačiji od ostalih, jer postoji milijardu detalja koji svakoga od nas čine specifičnim u odnosu na okolinu.

Zadržaćemo ovu priču na ljubavi i zaljubljenosti i jednom simbolu koji je sada već i nadaleko poznat u svetu – katanac ljubavi. Interesantna priča stoji iza pomenute simbolike i kako je uopšte nastala. Naime, priča datira nešto više od 100 godina, za vreme Velikog rata učiteljica Nada iz Vrnjačke Banje upoznala je tadašnjeg srpskog oficira po imenu Relja. Tvrdi se da je to bila velika ljubav i da su Nada i Relja bili vereni pre nego što je on otišao na Solunski front. Međutim, kako rat nosi sa sobom ogromne žrtve, ovoga puta odneo je jednu ljubav. Vreme je prolazilo, a Relja se zaljubio u lokalnu devojku iz grčkog mesta Corfu. Posledica toga, očekivano, bila je raskid veridbe. Nada se nikada nije pomirila sa tom ličnom „tragedijom“ i kako se kaže, nedugo potom je skončala svoj život od tuge i slomljenog srca. Povedene nastalom situacijom, mlade devojke iz Vrnjačke Banje počele su da kače metalne katance, na kojima su ispisivale svoja i imena svojih izabranika, na most gde su se Nada i Relja upoznali verujući da će tako sačuvati svoje ljubavi.

Taj most je postao najveći simbol Vrnjačke Banje i mnogi ljudi širom Srbije, ali i širom sveta, simbolično su zaključavali katance na „Most ljubavi“. Tako je vremenom i saznanjem i u drugim delovima sveta ljubavni katanac dobijao svoja mesta. Neke od tih lokacija su most „Pont des Arts“ na reci Seni u Parizu, zatim most „Hohenzollern“ na reci Rajni u Kelnu, „Ponte Milvio“ most u Rimu, ali i drugi vidovi simbola poput „ljubavnog drveća“ na „N Seoul“ kuli u Južnoj Koreji, „Vodootvodny Canal“ u Moskvi isto u vidu drveta ljubavi ili ograda na planini „Huang“ u Kini, gde zaljubljeni parovi ključeve lokota bacaju ka dnu uvale. Postoji još mnogo, mnogo drugih lokacija, ali taj trend u svetu postoji ne duže od 20-ak godina.

Kako je Novi Sad deo Srbije i deo Evrope, i svakako ima svoje velike simbole po kojima je poznat širom sveta, logično je bilo da se dve velike simbolike spoje. To se i dogodilo kada su ispod Sat kule uz, ogradu, ljubavni parovi počeli da „zaključavaju“ svoju ljubav u našem gradu. Petrovaradinska tvrđava je nosilac mnogih istorijskih činjenica i tajni, a danas ima tu privilegiju da nosi u sebi tajne mnogih ljubavi modernog doba, čija je ljubav simbolično zauvek sačuvana na ovom mestu.

Kada bismo mi iz restorana Sat morali da zakačimo jedan katanac na ogradi Petrovaradinske tvrđave, zaključali bismo našu ljubav prema ukusima. Bogatstvo ukusa hrane i vina koju služimo zadovoljnim gostima, čini nas zaljubljene u svaki dan i daje nam motivaciju da budemo još bolji.

 

Dobrodošli na tvrđavu!